woensdag 20 april 2011

museumbezoek: De Kade : Merina Beekman

Soms moet je gewoon even spijbelen van school als je iets bijzonders wilt zien. De tentoonstelling Dazzle the Evil Eye van Merina Beekman (Amsterdam, 1961-2009) is zo een tentoonstelling.
De kunstenares is helaas op jonge leeftijd overleden en collega kunstenaars hebben deze tentoonstelling georganiseerd ter ere van haar werk.
Zoals ik gewend ben bij de Kade levert dit een diverse en interessante mix van kunstwerken op.
Zo was er het werk van Merijn Bolink, een Turks meisje uitgevoerd in bont, hout en andere materialen. Een fascinerend materiaalgebruik. Op de tentoonstelling hingen ook de in zwart inkt uitgevoerde tekeningen van Merina Beekman, tekeningen, want zoals ze zelf ooit aangaf in een interview, bij inkt moet je nadenken voordat je iets neerzet en kan het niet meer veranderd worden.

Merina Beekman had een fascinatie voor de verschillende culturen en de middelen die men gebruikt in die culturen om zichzelf of anderen te beschermen. Oftwel het boze oog af te leiden, of te bezweren.
Zoals de hand van Fatima, of de zwaar versierde bussen die oa in Pakistan rijden. De versierde bus is een van mijn favoriete werken, hij is getekend met inkt op zwaar bobbelig papier. Ondanks zijn versieringen zakt hij wat in en lijkt hij helemaal niet zo goed beschermd.Geen opmerkingen:

Een reactie posten